Historia

M/S HIISI  entinen S/S RISTO

1895 Risto mainitaan Salvesen varustamon kirjanpidossa se toimi Helsingin laivauksissa
1896 Muutostyö varppaajaksi Helsinki Stenbergin konepajalla. Työssä Saimaalla  26.07.1896 alkaen
1898 Alus siirrettiin Pohjanlahdelle Himangan laivauksiin, Salvesenin sahalle
1901 Elokuussa Risto palasi takaisin Saimaalle
1906 Keväällä  asennettiin tehokkaampi varppauskoneisto Forssellin konepajalla Lappeenrannassa
1917 Risto myyty Nord-Saima Rederibolagille  ( NSR ) 1926 Uudestaan rakennettu Juankoskella
1937 Risto myytiin Savon Uittoyhdistykselle kolmen muun hinaajan kanssa, kun NSR lopetti
1958 Ristolla on viimeksi ajettu ja vuosina -59 ja-60 ei ole ajettu
1960 -luvulla Riston tiedetään olleen roviksi purettuna isomman hinaaja Tommin eväskonttina Heinäveden reitillä
1970 Aluksen rovi ostettu Sukellusseura Vesihiisille  Kerman kanavalta Romuliike Keinäseltä
1971-73 Alus kunnostettu ajokuntoon  seuran tukialukseksi
1984 Pohja sekä sisärakenteet uusittiin
1987 Ostettiin tutka laivaan
1990 -luvulla asennettiin keulapotkuri sekä autopilotti
1995 M/S Hiisi täytti 100 vuotta ja kunnostus jatkuu

Lainaus kirjasta HURMA ja Kaukaan muut höyrylaivat: Ristonkin alkuvaiheet ovat epäselvät. Alus mainitaan Salvesenin kirjanpidossa keväällä 1895. Ilmeisesti se toimi tuolloin Helsingin laivauksissa. Seuraavana keväänä se muutettiin varppaajaksi Stanbergin konepajalla Hensingissä. Yhtiön kirjanpidossa on lokakuussa 1986 tehty kirjanpitovienti ”Ångb Risto JD Stenberg&Söner, ett ångbåtsskrof med varpspel ete. enl ritning&enlöfverenskommit pris FM 12500”. Loppuosa hinnasta oli erilaisia tarvikkeita ja korjaustöitä. Näistä hinnallisesti suurimmat olivat kaksi ruotsalaisesta raudasta tehtyä varppiankkuria.


Varppaajaksi muutettu Riso siirrettiin Saimaalle, jossa se aloitti tukkien varppaukset heinäkuun lopulla Elias Olkkosen päällikkyydessä. Joulukuussa oli kassapäiväkirjaan merkitty: ”Risto tehnyt työtä kesän 1896 Saimaalla 26.heinäkuuta alkaen samalla hinnalla kuin mitä on maksettu vieraille laivoille Smk 4600, josta vähennetään miehistön palkat ym. 2420,61” Merkinnän perusteella lienee ymmärrettävissä, että Salvesen oli käyttänyt sinä kesänä ja ehkä aikaisemminkin vieraita varppaajia tahi hinaajia tukkiensa kuljetuksissa. Elokuussa 1896 Risto mainittiin myös lehtiuutisessa.”Kallionkielekkeelle sattui höyrylaiva ”Sorea” viime maanantai-iltana matkalla Mikkelistä Lappeenrantaan, kun se kovan ukkosen ilman ja ankaran myrskyn vallitessa haki suojaa Ryövärinluodon saaresta. Samalla kohdalla myrskyn kanssa taisteleva hinaajahöyry ”Risto” auttoi vähän ajan kuluttua ”Sorean” vedenalaiselta sileältä kalliolta vapaalle vedelle, johon sen keulan köli oli jonkun verran noussut. ”Sorea” ei saanut vähintäkään vammaa, kun sitä suojaa hakiessä käytettiin varovaisuuden tähden aivan hiljaa” .

Lokakuun lopulla Risto kävi Taipaleen kanavatilastojen mukaan Kuopiossa vieden mukanaan 50 kiloa muuttotavaroita.

Keväällä 1898 alus siirrettiin Pohjanlahdelle Himangan laivauksiin, sieltä se palasi takaisin Saimaalle elokuussa 1901. Tuolloin sen pääpaikkana oli Elias Kaijansinkko.

Seuraavaksi kesäksi Riston päälliköksi tuli Albert Olkkonen, joka jatkoi siinä vuoteen 1908. Olkkosen jälkeen Riston päällikköinä toimivat vuoteen 1916 saakka Pekka Kupiainen, Otto Sopanen sekä Alarik Kokko.

Keväällä 1906 alukseen uusittiin tehokkaampi varppauskoneisto Forssellin konepajalla Lappeenrannassa. Nimi  S / S Risto vaihtui osaksi omistajan nimeä 1971 ja uusi nimi M / S HIISI alkaa olla tuttu jo koko Vuoksen vesistöllä, niin paljon on  Hiisi vettä kyntänyt. Alus palvelee seuran tukialuksena ja jonkin verran jäsenten omilla perheretkillä.