Sukeltajaliiton Lajit

SNORKKELISUKELLUS

Snorkkelisukellus eli snorklaus on perusvälineillä eli maskilla, räpylöillä ja snorkkelilla tapahtuvaa sukeltamista. Snorkkelisukellus soveltuu lähes kaikille ikään tai fyysiseen kuntoon katsomatta. Vähintään auttava uimataito on kuitenkin välttämätön.

Snorklaamalla voi katsella vedenalaista elämää pinnalta ja tehdä lyhyitä sukelluksia syvemmälle. Monet kalat ja muut vesieliöt viihtyvät matalassa, ja myös hylkyjä löytyy niin läheltä pintaa, että niitä voi tutkia snorklaamalla.


LAITESUKELLUS

Laitesukellus on sukeltamista, jossa käytetään apuvälineenä hengityslaitetta. Laitesukeltaja pystyy viettämään pinnan alla suhteellisen pitkiäkin aikoja esimerkiksi tutkien luontoa tai laivan hylkyjä, valo- tai videokuvaten tai vain nauttien vedenalaisen maailman rauhasta ja painottomuuden tunteesta.

Suomalainen sukeltaminen on erityisesti tunnettua hylkysukelluksesta. Saaristojemme karikkoiset vedet ovat koituneet aikojen saatossa satojen, ellei jopa tuhansien laivojen turmioksi. Vanhat puuhylyt ovat säilyneet Itämeressä poikkeuksellisen hyvin, sillä muualla maailmalla puuhylkyjä tuhoava laivamato ei viihdy Itämeren vähäsuolaisessa murtovedessä. Hylkyjä on kaikilla vesialueilla ja kaikissa sukellussyvyyksissä, joten sekä aloittelijalle että edistyneemmälle sukeltajalle löytyy sopivan tasoisia kohteita.

TEKNIIKKASUKELLUS
Tekniikkasukelluksella tarkoitetaan tavanomaista harrastesukellusta vaativampaa sukellusta olosuhteissa, joissa ei ole mahdollisuutta nousta suoraan pintaan kuten luolassa tai hylyn sisällä. Tekniikkasukellusta ovat myös sukellukset, joiden aikana käytetään useampaa kuin yhtä hengityskaasua sekä suljetun kierron laitteella (rebreather) tehtävät sukellukset.

Tekniikkasukelluksessa käytetään harrastesukeltamisesta poikkeavaa varustekokoonpanoa. Tekniikkasukeltaminen vaatii aina erikoiskoulutusta. 

RÄPYLÄUINTI

Räpyläuinti on maailman nopein uintilaji. Kävelijän pitää laittaa juoksuksi, jos mielii pysyä räpyläuimarin rinnalla. Yksinkertaisimmillaan harrastamiseen riittävät perusvälineet eli maski tai uimalasit, snorkkeli ja räpylät. Lisää vauhtia ja hauskuutta lajiin saa kokeilemalla monoräpylää, isoa kalapyrstömäistä räpylää, johon laitetaan molemmat jalat. Uintityyli jäljittelee silloin delfiinin uintia, ja voima potkuun haetaan koko kehoa käyttämällä.

SUKELLUSKALASTUS

Sukelluskalastaja pyydystää kalaa vapaasukeltaen eli henkeään pidättäen. Kalastusvälineenä on harppuuna. Kalaa pyydetään pinnassa uiden, pohjassa väijyen tai sukeltamalla pitkin pohjaa. Yksi sukellus kestää noin minuutin, jonka jälkeen kalastaja käy pinnassa lepäämässä hetken.

SUKELLUSKUVAUS

Sukeltaessa voi ikuistaa vedenalaisia maisemia joko valo- tai videokuvaamalla. Sukelluskuvausta voi harrastaa laite- ja vapaasukeltamalla sekä snorklaamalla. Paras valo ja eniten elämää onkin juuri lähellä pintaa. Kuvaaminen veden alla vaatii hyvää perussukellustaitoa, jotta pystyy siirtämään huomion kuvaamiseen itse sukeltamisesta. 

UPPOPALLO

Uppopallo on taktinen ja nopeatempoinen kontaktilaji. Kolmiulotteisuus lisää peliin oman haasteensa, sillä syöttö tai vastustaja voi tulla miltä suunnalta tahansa, myös ylä- tai alapuolelta. Uppopalloa pelataan uima-altaan syvässä päässä pinnan alla. Joukkue pyrkii palloa kuljettamalla ja syöttelemällä tekemään maaleja koriin, joka on kiinnitetty altaan pohjaan. Pelivälineenä on suolavedellä täytetty uppoava pallo. Joukkueessa on 15 pelaajaa, joista samaan aikaan vedessä on kuusi pelaajaa. Toiset kuusi huilaavat vaihtopenkillä ja kolme on varalla.

VAPAASUKELLUS

Vapaasukellus on sukellusta ilman hengityslaitetta. Kokenut vapaasukeltaja voi tehdä usean minuutin pituisia sukelluksia rentoutumalla ja liikkumalla veden alla kevyesti happea säästäen. Keskittyminen sukellukseen rentouttaa mieltä ja kehoa. Vapaasukellus tarjoaa myös keinon päästä liikkumaan vedenalaisessa maailmassa lähes tasa-arvoisena sen asukkaiden kanssa. Vapaasukeltaja on veden alla täysin äänetön, joten hän voi päästä tarkastelemaan vesieläimiä hyvin läheltä.

Lähde ja lisätiedot: Etusivu - Sukeltajaliitto ry⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠